Bobstay

Lite snörpyssel med nya peket. Vattenstag på kvällens agenda.

Loop in da makin

Titanbussning i nosen på peket. Dyneemaloop träs igenom. Antalring för tackline i loopen på ovansidan. Vattenstagssnöre isplitsat på undersidan.

Loopen gnm bussningen och ring o vattenstag monterade

Vattenstaget går till någon ännu ej mipplad fästpunkt i båtnosen, sen ska linan upp igen till ny dyneemaloop (som också görs nån gång sen). Nya loopen med ring både ovan o under peket ska sitta genom bussningen lite längre in på peket (för halsning av coden). Därifrån går bobstaylinan in till fördäck där vattenstaget låses/låses upp. Blir en liten specialare iom att peket är fällbart och förvaras uppfällt vid stävförtöjning. Ner-och-upp grunkandet på bobstay ordnar 2:1 utväxling och därmed lite lastavväxling.

Klart (eller iaf halvklart)

God säkerhetsmarginal. Trista konsekvenser om sakerna går sönder och inget direkt viktstraff att gå upp i dimension på dyneema. Loopen i 7 mm STS har minst 8.3 tons brottlast 😎 bobstay ”bara” 5.5 ton, men där är det ju 2:1. Kommer förhoppningsvis stå pall för några säsonger wear and tear! Om något så lär ringen deformeras innan snörena knasar. Typ 3.5 ton på den. Men hoppas vi inte laddar i närheten av 3 ton på tacken!

3 reaktioner på ”Bobstay”

 1. Snyggt! Funderingar på hur du mipplar fast vattenstaget nedåt/akteröver i skrovet? Jag tänkte hål tvärs långt ned i ankarboxen, laminera in en rörstump så det blir drägligt tätt o brummelsplajsa fast en dynema.

  1. Lite grubbel hur tusan man gör det bäst. Egentligen mest sugen på något typ din lösning. Smart med rör så man inte får in litervis med vatten och gillar dyneema…

   Problem 1 – boxen är inte dränerad så allt vatten som kommer in stannar i förskeppet tills man tvingat in en fördäckare med svamp och hink.

   Problem 2 – Någon smart båtbyggare (NOT!) har byggt upp med distansmaterial hela vägen upp till ca 50 cm över vattenlinjen. Vill allra helst låta bli att göra hål genom det och försöka peta in epoxy för att få det tätt (vilket självklart kommer att misslyckas).

   Lutar åt att det får bli tungt och tråkigt. Typ en Wichard U-bult. Dom här brukar hålla hjälpligt tätt: https://www.happyyachting.com/wichard-watertight-u-bolt-10-x-90

   Borrar in den så långt ner som möjligt där det fortfarande är enkellaminat. Blir småkass vinkel men kan lastväxla ner till kölsvinet genom att limma fast något starkt med massa epoxy i botten av ankarboxen och dra en vantskruv mellan en öglemutter på insidan av u-bulten ner till kölsvinsgrejen. Inte snyggaste lösningen men borde funka och vara rimligt torrt.

 2. Ah ingen dränering, dumt! Avvaktar din lösning så får jag fundera hur jag ska göra, om jag orkar 🙂 inte mätt in med code, ev för shorthanded och vi har labbat med att sticka ut peket nån meter bara. Verkar hålla men inte vågat ladda apa i fallet än.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *