Nose job pt 3

Sådärja – nu är det på plats! Ser helt ok ut. Eller näe, ser grymt ut. Jättemycket nos-kolfiber. Måste bara vara snabbt! Ok, den där fula rinningen från epoxy-spacklet måste fixas, men det får bli en annan dag.

Peket från Trogear är alltså äntligen på plats!

Peket är en custom-model. Lite längre och med något grövre dimensioner än Trogears vanliga varianter. Snyggt hantverk som sitter fäst i en titanaxel som går genom skrovet. Tyvärr så blev det svårt att få till ett montage som tillät att det går att fälla upp 180 grader. Axeln hade behövt sitta längre fram och/eller upp för det. Men då blev det väldigt trångt på insidan, endera upp mot däcket eller så var bultarna för förstagsinfästningen i vägen.

Peket är fällbart och vattenstaget sätts an med 2:1. Ska bli en öglesplits som läggs runt fördäcksknapen nu när man kan mäta ut exakt var den ska sitta men sen är montaget klart!

Nu går det i alla fall att ställa i typ 145 grader. Lite irriterande men inte så mycket att göra åt och helt ok kompromiss trots allt. För att rigga tack-line räcker vinkeln mer än väl för att kunna arbeta tryggt och säkert inne på fördäcket.

Neråt går det utmärkt att fälla hela vägen så kanske får bli åt det hållet vi tight stävförtöjning. Finns också förhoppning att det också ska gå att använda det som landgång med lagom ned-vinklat läge, men vi stävförtöjer som tur är ganska sällan.

Riktigt nöjd över vinterns splits-arbeten. Längst ut en loop (7 mm STS) som går genom den främre titan-bussningen med en antal-ring på ovansidan för tack-line till spinnakern. På bussningens undersida sticker loopen ut med ett litet öga där vattenstaget (8 mm STS) är isplitsat.

Vattenstaget löper ner till wichard-öglebulten med antal-ring som sitter i skrovet där det vänder upp till den inre titanbussningen på peket. Inre bussningen används för halsning av Code-0 o h i denna är en riktig special-grunka splitsad (även den i 7 mm STS). I grunden en vanlig dyneema-loop men med tre ögon på den sida som är ovanför titanbussningen.

På bussningens undersida sitter en Antal-ring i loopen för att vända vattenstags-snöret in mot båten. På ovansidan sitter

  1. en ring som leder upp tack-line till Code 0.
  2. en brummel-mackafläng som fixar till ett extra litet öga ovanför det förra. Här fästs 2:1 utväxlingen på Code-tacken och draget hamnar alltså rakt ner i vattenstaget
  3. Haländarna på dyneema-loppen används för att göra en tredje loop ovanför bussninge. För allmänt bra-att ha saker. Typ fästa ett ”inverterat vattenstag” så att peket inte ska droppa i vattnet om spinnakern råkar bada. Eller för att fästa ett fall om man vill försöka använda peket som landgång med någon lagom nedåt-vinkel.
Blev knapar också! Jovisst, efter en säsong hade vi faktiskt vant oss vid att lägga fast förtöjningslinorna på wincharna. Eller vad som nu fanns tillgängligt. Men det ska trots allt bli skönt att ha en mer ändamålsenlig lösning. Ja, riktiga race-båtar har inte knapar men vi utmanar ödet!
Blev Antas fällbara saker (fällbar krav, minimal risk att saker fastnar). Dom är rimligt lätta. Starka. Och inte minst snygga. Saknas hål i mitten för att vara fulländade. Hade helt klart varit trevligt för att kunna loopa fast saker och trä linor genom. Men misstänker att hållfastheten kompromissas lite väl om man gör så, det är inte mycket gods kvar om man ska ha ett 15 mm hål där inne.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *