Lugna vindar runt Lidingö

Knappt 200 anmälda och drygt 130 tog sig i mål på ett mycket vindfattigt Lidingö Runt. Vi kände oss rimligt nöjda vid målgång men resultatet var väl inte direkt vad vi hade hoppats på (9a av 17 i gruppen och 94a i totalen).

Lite sol, lite regn och mycket stiltje. Och många vrid på 30-100 grader däremellan.

Prognosen lovade sol och svaga vindar. Åtminstone den senare delen stämde mycket bra men solen varvades med ett par rejält dryga regnskurar. Dessa lär dock Victorin och den övre halva som gick i mål vid 15-snåret sluppit. I de upprepade fälten med bleke så blev fältet oerhört skiktat, några lyckades rinna iväg och landade på måltider runt 15 medan den stora klungan som samlades upp efter ett antal bleken och omstarter kom i mål strax efter 17-rycket.

En stor del att vi kände oss ganska nöjda var förmodligen att vi sakta men säkert malde oss igenom sagda klunga. I de helt obefintliga vindarna som dominerade sista två timmarna av seglingen, så växlade vi friskt mellan A2a, Code och fock och vid målgång hade vi i princip tagit oss förbi varenda båt i sikte. Ja, förutom CAG-jäkeln och Valentina (J/111:orna) som vi bittert kunde se (och höra) när de passerade mållinjen långt ort på Lilla Värtan, 20 resp 10 min före oss.

På väg ut på Värtan, största delen av klungan passerad

Sällskapade med X332:an Xplorer med kollegan Harald ombord sista halvtimman av loppet. Dom var nog inte heller helt nöjda med resultatet kan jag tro, ett par timmar efter ärkekonkurrenten i Boxer i mål. Men det blev som sagt larvigt stora avstånd mellan klungan och toppbåtarna i de många upprepade blekena som gissningsvis främst drabbade oss som inte lyckades rinna iväg. I ett sista 100-gradersvrid med en halv sjömil till mål satte Xplorer i alla fall Spinnaker och gled om oss strax innan mållinjen medan vi inte riktigt vågade tro på vinden utan körde vidare med vår Code 0. Bjuder på den!

Xplorer med Genua, Här kryssade vi relativt framgångsrikt med vår Code 0 och plockade många båtar. Tappade ett par grader och fick rulla i slagen men väl värt det i de obefintliga vindarna. Coden fyller fint och fartskillnaden var typ 100% (1 knop i stället för 0.5 med fock…)

Allmänna känslan i teamet efter målgång var väldigt positiv så resultatet blev som sagt en liten besvikelse. Vi trodde att vi hade koll på fler i vår startgrupp, men måste tappat bort några stycken på vägen. Dehler 42:an Evolet och XP38:an Muchacha II seglade vi ihop med runt hela ön och det kändes helt ok att segla jämt med dessa ”storbåtar” som trots allt mäter några procent snabbare än oss.

Lite surare att tappa J/111:orna. Vi tappade någon båtlängd då vi var något för passiva i starten. Tog det lite för lugnt som långsammaste båt på linjen, kunde kört på betydligt tuffare. Sen är väl enkla analysen att vi inte hittade kryssfarten första halvan av loppet. Känslan ”som vanligt” fläckvis väldigt bra. När fördäck säger ”nu känns det fort” vet man att man hittat rätt. Och när vi hittar rätt känns det som att vi minst matchar dom. Men nu hittade vi inte rätt tillräckligt ofta och tappade ytterligare någon båtlängd varje kryssben. Gjorde ont!

På väg hemåt igen. Försiktig motorgång genom klungan.

Det håller förstås inte att loggen dippar så himla hårt. Båten är känslig (eller belönande om man ska vara positiv) både på focktrim (eller ja, allt trim) och roder. Vi hittar inte kontinuerlig fart. Att loggen pendlar mellan 4-5.5 knop (eller 2-3.5, eller 1-2 knop) gjorde väldigt mycket mer ont för oss än något missat vindskifte. Då rinner konkurrenterna iväg båtlängd efter båtlängd och sen sitter man där med A2:an uppe och är ganska chanslös att jaga ikapp den där båten på andra sidan fjärden som väger lika mycket, är lika lång och har lika stor spinnaker. Tuff match att vinna – nu måste vi ut och träna kryssfart!

Hursomhelst. Stort tack till teamet för en jäkligt fin och kul dag på vattnet. Vi hade riktigt skoj och gjorde några grymt fina segelskiften och manövrar. Vi lärde oss massvis, hade riktigt bra stämning ombord och ni är ett kanongäng att köra med!

5 reaktioner på ”Lugna vindar runt Lidingö”

  1. Sjukt jobbigt race mentalt. Tur att jag hade lyckats peta in två flak under durken, heheh. Vi startade också ganska dåligt med varierande framgång på kryssen. Tror man ska fokusera mer på fri vind, när det är så här lätt slås den lilla vinden sönder direkt av andra båtar. Vi hade rimlig skruv upp till Duvholmen där ett dåligt slag kostade Valentina, extremt irriterande. Vi smög förbi på askriket m vår lite större A2 och satt o huvudräknade hur många sekunder som egentligen behövdes…. sista biten in mot mål handlade mest om att driva fortast. Vi var tack o lov lite bättre på den ädla konsten att sitta still och göra ingenting i ösregn än Valentina… 🙂

  2. Tror att ”stor båtarna” som startade lite senare hade nackdel jmf med tidigare startade båtar… enda undantaget från detta var väl Farr 40 Stormtrooper (15:e) som är sjukt bra på lättvind (de vann förra året med 10 min då det blev avkortat pga av lättvind)

    1. Något så var det säkert. Vi var 30% efter er och hoppas att vi är lite mer konkurrenskraftiga även om vi har färre år i båten 🙂

      Men internt i SRS 0 var vi fortfarande 19% resp 14% efter 2:an och 3:an. Letar man enkla förklaringar så har vi en radikalt annorlunda båt än Dehler 45:an och Arcona 465:an men det går ju inte riktigt att vara nöjd med den stora skillnaden.

      Jämfört med CAG & Valentina så var vi ”bara” 5% respektive 2.5% efter och det kan väl funka som benchmark. Dom procenten ska vi klara av att hitta, känn flåset Anders 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *